İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kaktüs Bakımı Nasıl Yapılır?

Kaktüs, evde de yetiştirilebilen bir bitkidir. Dolayısıyla bu alanda meraklı olan kişiler kaktüs bakımı nasıl yapılır şeklinde sorularla araştırma yapmaktadır. Aşağıdaki maddeler, kaktüs bakımının nasıl yapılacağı konusunda detaylı bilgiler içermektedir.

  • Kaktüs saksısı seçiminin mutlaka doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir. Saksı tabanının öncelikle delikli olması gerekir. Bu anlamda çöl bitkisi olan kaktüsün suyu çok sevmediğini bilmemiz gerekmektedir. Delikli taban, fazla su verdiğiniz takdirde ilgili fazlalığın deliklerden akıtılmasını sağlayacaktır.

Saksının genel anlamda çok büyük olmasına ihtiyaç ve gerek bulunmamaktadır. Köklerinin rahat şekilde yerleşmesi için yeteri kadar büyüklükte olması gerekmektedir. Buna uygun bir şekilde saksı seçimi yapabilirsiniz.

Kaktüsler en çok 45 derece sıcaklığa dayanabilirken kış aylarında ise -20 dereceye kadar dayanıklılık gösterebilmektedir. Saksıyı konumlandırırken ise rüzgârlardan uzak tutmanızda fayda bulunmaktadır. Çok fazla rüzgâr alan bitki, sararıp solmasına neden olabilir. Bu nedenle yakıcı sıcaklardan da korunması yerinde bir hareket olacaktır. 

  • Kaktüs, dönem dönem toprak değişimine ihtiyaç duyar. Bunu bilmenizde fayda bulunmaktadır. İlk toprak değişiminin ise kaktüs bitkisinin alındığı gün yapılması gerekmektedir. Toprağı yenilemeden önce saksı tabanına irili ufaklı olarak çakıl taşları serpebilirsiniz. Bu, kökleri fazla sudan korumak için etkili bir yöntemdir. Kaktüs, yılda bir yapacağınız toprak değişimlerine uyum sağlayan bir bitkidir. İsterseniz her yıl Nisan ayında, isterseniz iki yılda bir Nisan ayında toprak değişimi yapabilirsiniz. Toprak seçiminin ise kalın ve kum karışımlı olanından yapılması gerekmektedir.
  • Kaktüsü dikmek istediğiniz saksı tabanına çakıl taşlarını yerleştirerek dikim işlemine başlayabilirsiniz. Tercih ettiğiniz toprağı, çakıl üzerine dizebilirsiniz. Saksının yarısına kadar bu şekilde gelebilirsiniz. Kalan toprakları kaktüsün çevresine doldurabilirsiniz. Her bitki ekiminde olduğu gibi can suyu çok önemlidir. Toprağın nemini kontrol ederek yeteri miktarda can suyu vermeniz gerekmektedir. Dikilen kaktüse gübre vermeniz halinde daha canlı bir bitki ile karşılaşmanız olasıdır. Kaktüs tohumu satın alarak tohum halinde de ekim işlemi yapabilirsiniz.
  • Kaktüsü sularken toprağın nemini analiz ediniz. Kökleri sudan uzak tutunuz. Toprakların sulanması, bu noktada yeterli olmaktadır. Yaz sıcaklarında haftada 2 defa, kışın haftada 1 defa sulama yapılabilmektedir. 

Kaktüs Yetiştirmenin İpuçları Nelerdir?

Kaktüs bitkileri, çiçekli ve çiçeksiz kaktüs olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Koyu yeşil rengi ile çoğunlukla ilgi görmektedir. Ayrıca yuvarlak şekliyle sempatik bir bitkidir diyebiliriz. Son dönemde Sukulent adıyla da ön plana çıkmaktadır. Kaktüs yetiştirirken yukarıdaki ipuçlarına ek olarak şunlara dikkat edebilirsiniz;

  • Kaktüs çoğaltma işlemi kök kısmındaki yeni ufak bitkiyle sağlanmaktadır. İşte bu bitkiyi farklı bir yere doğru şekilde taşımak, kaktüsü çoğaltmak için yeterli olacaktır. Yeni bitkiyi dikkatlice kökünden ayırmak yeterli olmaktadır. Toprağı ekledikten sonra çok az miktarda can suyu ile yeni bir kaktüs bitkisi elde edebilirsiniz.
  • Bu işlemler Haziran ve Eylül aylarında yapılırsa daha doğru olmaktadır.
  • Kaktüs bitkisi, çiçek açabilmektedir. Eğer bu türe sahipseniz, bir sene içerisinde kaktüsünüzün 1 kere çiçek açtığını görebilirsiniz.

Kaktüs Yetiştirmek Hakkında Bilgiler Nelerdir?

Kaktüsler, genel anlamda çok sulanmaktan ölen bitkilerdir. Kaktüslerin çöl bitkisi olduğundan ve fazla su sevmediklerinden bahsetmiştik. Büyüme dönemleri olan Mart – Ağustos arası dönemde daha fazla su istemektedirler. Ancak sulama yaparken ölçülü davranmakta fayda bulunmaktadır. 

Kaktüs bakımı nasıl yapılır sorusundan sonra kaktüs yetiştirmenin ipuçlarına geçebiliriz. Evde, ofiste, mutfakta ya da aklınıza gelecek her yerde kaktüs yetiştirebilirsiniz. Dikenli yapısıyla dikkatleri üzerine çeken kaktüs bitkisi, genel olarak bir el büyüklüğünde yer kaplamaktadır. Bakımı kolaydır ve bu nedenle pek çok mekânda süs bitkisi olarak kullanılmaktadır. Bakımı yapıldığı takdirde uzun süre boyunca canlılığını korumaktadır.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın