Emlak yatırımı yaparken dikkat edilmesi gerekenler bulunmaktadır. Bu hususları önceden bilmeniz, yatırım yaparken size avantaj sağlamaktadır. Emlak yatırımında sürpriz ile karşılaşmamak adına detaylıca bir araştırma yapmanız gerekmektedir. Emlak – gayrimenkul yatırımı yaparken aşağıdaki hususlara dikkat etmeniz gerekmektedir;
- Gayrimenkul Yatırımı Yapacağınız Bölgeyi Araştırarak Seçin: Gayrimenkul alımı yapmak için öncelikle bölgeyi seçmeniz gerekmektedir. Bölge seçimi yaptıktan sonra kapsamlı bir araştırma yapabilirsiniz. İlk olarak seçtiğiniz bölgenin demografik yapısını, istihdam potansiyelini, suç oranını, hava kirlilik oranını vb. durumları öğrenmeniz gerekmektedir. İlk araştırmalarda bunlara göre filtreleme yapabilirsiniz.
- Gayrimenkul Türüne Karar Verin: Gayrimenkul yatırımcıları genel olarak hangisi için yatırım yapacağına önceden karar vermiş olurlar. Elbette bu, her zaman için geçerli değildir. Konut yatırımı yapmaya karar vermişseniz ve karşınıza arsa yatırımı için fırsatlar çıkmışsa, kararınızı değiştirmekten çekinmeyin. Ancak araştırmalarınızın taşınmazın türüne göre yapılması gerekmektedir. Örneğin bir konut ya da arsa yatırımı birbirinden farklı şeylerdir.
- Gayrimenkulü Görmek İçin Ziyaret Planı Oluşturun: Genellikle birçoğumuz internet sitelerinden gayrimenkul araştırması yapar. Fakat internette yer alan ilanlarda her zaman doğru resimler yer almayabilir. İlan sayfalarında yer alan bilgileri teyit etmek için mutlaka alacağınız yeri ziyaret edin. Bunun için uygun olarak ziyaret planı oluşturabilirsiniz.
- Bölgedeki Hizmetleri Araştırın: Su, kanalizasyon, çöp toplama, internet ve kablolu hizmetlerin ilgili bölgede bulunup bulunmadığını mutlaka araştırın. Bu hizmetler son yıllarda gayrimenkuller için tercih sebebi olmuştur.
- Gayrimenkul Kontrolü Sağlayın: Bunu ücret karşılığı ile anlaşarak firmalar aracılığıyla da yapabilirsiniz. Ancak ücret ödemeden ilgili kontrolleri kendiniz de yapabilirsiniz. Örneğin bir konut alacaksanız bu konutun elektrik tesisatından tamir ihtiyacına kadar her şeyinin kontrol edilmesi gerekmektedir. Bunu kendiniz de sağlayabilirsiniz.
Yatırım Nedir?
Emlak yatırımı yaparken dikkat edilmesi gerekenler konusuna değindikten sonra yatırım kavramlarına da değinmek gerekmektedir. Yatırım, basit bir tanımla gelecekte gelir getirme ya da kâr elde etme amacıyla eldeki paranın ya da sermayenin kalıcı bir şekilde kullanılması olarak tanımlanmaktadır. Yatırım, tüketim harcamalarından farklıdır. Yatırım, gelecekte kâr elde etmeyi amaçlayan bir eylemdir. Eldeki para kullanılarak mevcut servetin büyümesi hedeflenmektedir. Mevcut servetin büyümesiyse yatırımın önemini oldukça vurgulamaktadır. Yatırım yaparken paramız neden değer kaybediyor ya da nasıl değer kazanıyor diye düşünebilirsiniz. Paranın değer kazanması ya da değer kaybetmesi, fiyatlarla ve enflasyonla doğrudan ilişkilidir. Yüksek enflasyon paranın alım gücünü etkiler ve düşürür. Örneğin enflasyonun %20 olduğu bir ortamda para miktarınız aynıysa alım gücünüzün %20 azaldığı anlamına gelmektedir. Aynı durumda paranızı yatırım yaparak %20 kazanç elde ederseniz, paranızın değerini koruduğu anlamına gelecektir. Enflasyon oranının üstündeki oranlar ise gerçek kazancı ifade etmektedir.
Yatırım Nasıl Yapılır?
Yatırım kavramı oldukça geniş bir kavramdır. Birçok çeşidi bulunmaktadır. Gayrimenkul almak, altın alıp satmak, parayı dövize çevirmek yatırım türlerinden bazılarıdır. Peki, paranın değerini korumak adına nasıl bir yatırım yapmak gerekmektedir?
Yatırım yapmadan önce öncelikle amaçlarınızı belirlemeniz ve bilmeniz gerekmektedir. Amacınız kısa süreler içerisinde sabit bir getiri elde etmekse, hazine bonosu, vadeli mevduat, yatırım fonları gibi risksiz yatırım alanlarına yönelebilirsiniz. Böylece yatırımınızın ne kadar kazandıracağını önceden öngörebilirsiniz. Gerektiğinde ise yatırımı bozarak paranızı tekrar kullanabilirsiniz. Paranızı kısa vadede kullanmayacaksanız farklı yatırım alanlarına yönelebilirsiniz. Yatırım yaparken döviz, hisse senedi, tahvil gibi birçok finansal enstrümanı kullanabilirsiniz.
Burada yazılanlar yatırım tavsiyesi değildir. Gayrimenkul yatırımı başta olmak üzere yatırım ve yatırım çeşitleri hakkında bilgi verilmektedir.
İlk yorum yapan siz olun