Parke, genel olarak yaşam alanlarımızın zeminlerini döşediğimiz bir kaplama türüdür. Doğal, ulaşılabilir ve kullanışlı olması nedeniyle evlerde sıklıkla tercih edilen bir kaplama türü olan parkeler, eski dönemlerde orman ürünlerinden üretilse de günümüzde çevreci yaklaşımlar ve daha ekonomik seçimlerden dolayı genel olarak masif ahşap parke yerine laminant parke türleri kullanılmaktadır. Parke döşemesi yapılırken malzemenin yere yaptığı basıncı ve sertlikten kaynaklı olarak gelişebilecek sorunları yönetebilmek amacıyla parke ile zemin arasına plastik şilte yerleştirilmektedir. Aynı zamanda parkelerin duvarla birleştiği kısımları keskin görüntüden kurtararak estetik bir dokunuş katmak için kenarlara süpürgelik montajı eklenir.
Geleneksel olarak kullanılan ilk parke türü masif parke olarak adlandırılan ve kurutulmuş ahşaptan üretilen parke türüdür. Dayanıklılık açısından güçlü olduğu bilinen meşe, gül ağacı ya da gürgen gibi ağaçlardan yapılan masif parkeler, nitelikli iş gücü gerektirdiği ve pahalı olduğu için günümüzde kullanımı büyük ölçüde azaltılmıştır.
Bunun yanında günümüzde daha yaygın olarak kullanılan bir diğer tür ise laminant parkedir. Matbaada istenilen renk ve desenlerde kâğıda reçine eklenmesi ile elde edilen kaplama levhalar olarak bilinmektedir. Bu levhalar ahşap yerine 7-8 mm kalınlıktaki MDF ya HDF üzerine yapıştırılarak üretilir. Dekoratif, ulaşılabilir ve kolayca uygulanabilir olmasından dolayı laminat parkeler günümüzde daha çok kullanılmaktadır.
Parke Temizliği Nasıl Yapılır?
Parkeler, gün boyunca üzerinde dolaştığımız alan oldukları için temizlikleri oldukça önemli olan alanlardan biridir. Kullanım tercihlerine göre parkelerin ömürlerini uzatarak parlak görüntüsünü koruyabilirsiniz. Kullanım ömrünü uzatarak parkelerinizin canlılığını korumak için en doğal temizlik yöntemlerinden biri olan arap sabununu kullanabilirsiniz. Ilık bir su içerisine bir miktar arap sabunu ekleyerek doğal bir şekilde parkelerinizi temizleyebilirsiniz.
Parkeleri temizlerken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ıslak bırakmamaktır. Ahşap türevi maddelerden üretilen bu parkeler ıslak kaldıkları zaman suyu emerek şişmeye sebep olabilirler. Bu nedenle parkeleri iyi sıkılmış bir bezle silmek ve mümkünse arkasından kurulamak parkelerinizin uzun ömürlü olması için en doğru yol olacaktır.
Parkelerin üzerindeki yiyecek, yağ, kalem ya da boya türünde lekeler varsa bir bulaşık deterjanından yardım alarak lekeden kolayca kurtulabilirsiniz. Bununla birlikte genel olarak ahşap malzemeleri çok ağır kimyasallarla temizlemekten kaçınmanız gerekir. Tuz ruhu, seyreltilmemiş çamaşır suyu ya da asitli başka malzemeler parkelerinizin ömrünü büyük ölçüde kısaltacaktır.
Parkelerde İz Kalmaması İçin Ne Yapılır?
Parkeler ahşap türevlerinden üretilen malzemeler olduğu için suyla çok iyi anlaşamayabilirler. Ancak temizlik esnasında bazı noktalara dikkat ederek suyun parkelerimize zarar vermesinin ya da iz bırakmasının önüne geçebiliriz. Örneğin yerleri silerek bezi iyice sıkmak, sildikten sonra bir kuru bez yardımıyla parke üzerindeki fazla suyu almak iz kalmasının önüne geçeceği gibi parkelerinizin ıslak kalmasını da engelleyecektir.
Bunlarla birlikte parkelerinizi temizledikten sonra ılık bir su içerisine eklediğiniz yarım çay bardağo sirke ile birlikte parkelerinizin daha parlak görünmesini sağlayabilir ve temizlik malzemesinin iz bırakmasının önüne geçebilirsiniz.
Flutter severler olarak 16-17 Nisan tarihlerinde görüşmek dileğiyle!
Yorumlar kapatıldı.